Prenumerera?

Ange din e-postadress för att få uppdateringar om inlägg via email.

Sök

Bländning vid mörkerkörning

Ett allt vanligare problem i trafiken är att många känner sig bländade av mötande bilars strålkastarljus, särskilt vid mörkerkörning. Under vinterhalvåret då kvällarna är långa blir det för många extra kännbart. Bländning vid bilkörning kan vara både jobbigt och farligt då man tappar en del av synförmågan för stunden. 

Problemet orsakas ofta av de nya bilarnas strålkastarljus som blivit betydligt bättre och därmed starkare. De använder sig av den nya generationens belysning, LED-lampor, som är väldigt energieffektiva. I denna typ av belysning är det blå ljuset främst representerat vilket ger det starka skenet. Detta gäller även för Xenon-lampor som också finns i många bilar. Just blått ljus har störst ljusspridning inne i ögat vilket orsakar både oskärpa och obehag därav att många upplever problem med de nya bilstrålkastarna.

En lösning som för de flesta minskar problemen med bländning är att använda glasögon som filtrerar bort en del av det blå ljuset. Om man filtrerar bort för mycket av det blå ljuset blir glasögonen för mörka och synupplevelsen riskeras att bli försämrad. Därför är det viktigt att inte använda vilka glasögon som helst. Det finns särskilda glasögon med glas färgade med filterfärg som är framtagen för att vara effektiva vid bilkörning i mörker. Färgen filtrerar bort det ljus som stör men bibehåller så mycket som möjligt av det ljus som krävs för att kunna se bra i mörker. Ett sådant filter är LLR (LED Light Reduction) och är svagt gulfärgat. Detta filter går att få i många olika lösningar, både med eller utan styrka i.

Vill du veta mer prata med en Specialistoptiker så kan de hjälpa dig hitta en lösning som kan minska dina problem med bländning vid mörkerkörning.

 Sara Wittskog Leg. Optiker MSc

av sitemanager | 26 januari, 2017