Synfel

De flesta av oss har någon form av synfel, som närsynthet, översynthet, astigmatism eller ålderssynthet. Närsynthet är allra vanligast – så vanligt att det är fler som är närsynta än som har felfri syn. Här kan du läsa om några av de vanligaste synfelen. 

Närsynthet | myopi

En närsynt person ser bra på nära håll och sämre på avstånd. Närsynthet är ärftligt och beror vanligtvis på att man har ett för långt öga så att skärpan hamnar framför näthinnan. Med hjälp av minusglas, linser eller ögonoperation flyttas bilden bakåt till näthinnan och blir då skarp.

Översynthet | hyperopi

En översynt person ser bra på långt håll men inte på nära, och kan också kallas långsynt. Översynthet är ärftligt och beror ofta på att ögat är lite för kort. Det leder till att ljuset bryter bakom istället för på näthinnan och gör att bilden blir oskarp.

 

Åldersynthet | presbyopi

Runt 40–45 års ålder börjar de flesta märka att det blir allt svårare att se bekvämt på nära håll. Ålderssynthet beror på att ögats lins stelnar och förlorar elasticiteten som behövs för att linsen ska ändra form och fokusera på olika avstånd. 

Astigmatism

Astigmatism kallas också brytningsfel. Ögats hornhinna eller lins har en form som gör att ljuset bryts på fel sätt. Föremål på både långt och nära håll kan se suddiga ut. Orsaken kan exempelvis vara en ojämn ögonlins eller hornhinna.

Dubbelseende och astenopiska problem

Astenopiska besvär kallas de symptom som kan uppstå när ögonen blivit överansträngda, till exempel vid intensivt arbete på nära håll. Ögonen kan svida eller kännas trötta och torra. Ibland kan du få huvudvärk, dålig synskärpa eller dubbelseende.