Filter

Filter sorterar bort ljus som upplevs som störande och det är därför individuellt vilka filter som fungerar för var och en. De kan användas på friska ögon, och om du har ett synfel eller en ögonsjukdom, men ingen lösning passar alla så det är viktigt att prova sig fram!

Vad är ett filter?

Filter är ett glas som färgats i en exakt kulör för att ge en specifik effekt. Vissa höjer kontrasten, andra har en dämpande effekt. I kombination med polarisering blir de sköna och skyddande solglasögon.

Filter för normalseende

Blir du trött och torr i ögonen efter en dag framför datorn? Eller blir du bländad av bilar som kommer emot dig i trafiken när du kör i mörker?  Då kan blåljusfilter vara något för dig!

Filter för äldre

Oavsett om du har friska ögon eller lider av en ögonsjukdom så försämras kontrastseendet när du blir äldre, och det startar redan i 50-årsåldern. Med ett kontrasthöjande filter kan vardagliga aktiviteter underlättas.

Filter för medicinskt bruk

Under flera årtionden har klassiskt gula, orange och röda filterfärger använts för personer med nedsatt syn, men nu används också mildare, dämpande filterfärger för dig med ögonsjukdomar eller neurovisuella problem som hjärntrötthet eller migrän. 

Så provar du ut filter

Filter handlar om din upplevelse och det går inte att mäta sig till vilket som passar. Därför gäller det att prova sig fram och vara uppmärksam på din egen reaktion. Den viktigaste frågan är: Hur känns det här filtret?