Glas

Det finns många olika typer av glas och glasbehandlingar att välja bland. Har du ett stort synfel och behov av höga styrkor är det extra viktigt att hitta en lösning som verkligen passar dig. Med rätt typ av glas och speciella slipningar kan de färdiga glasögonen exempelvis bli tunnare. 

Enkelslipade glas

Enkelslipade glas har samma styrka över hela glaset, till skillnad mot progressiva glas som har olika styrkor i olika delar. Enkelslipade glas slipas efter din individuella närsynthet eller översynthet. 

Progressiva glas

Progressiva glasögon har olika styrkor i olika delar av glaset och används ofta vid ålderssynthet för att du ska se bra både på nära och långt avstånd. Vanligtvis ser du bäst på långt håll upptill och nära håll nedtill i glasögonen. Glasen kan anpassas utifrån dig och ditt liv, så att du ser bäst på de avstånd du använder mest.

Bifokala och trifokala glas

Innan de progressiva glasen slog igenom användes bifokala glas vid ålderssynthet. Den största delen av glaset är till för att se bra på avstånd medan en liten läsruta nedtill är till för nära avstånd. Det går att slipa in fler styrkor i glasögonen och då kallas de trifokala. 

Glasbehandlingar

Glas kan behandlas för att bli extra hårda och reptåliga, för att minska reflexer, eller för att skydda mot UV-ljus och annat störande ljus. Glaset kan både behandlas på framsidan och baksidan.

Polariserande & fotokromatiska glas

Med polariserande glas försvinner störande blänk och bländande reflexer från till exempel snö, vatten, is och våta vägbanor. Fotokromatiska glas ändrar färg beroende på om du är inomhus eller utomhus så att du slipper separata solglasögon.