Ögonhälsa

Dina ögon är en viktig del av din allmänna hälsa. Det finns mycket du kan göra själv för att hålla dina ögon friska och för att kunna se bra så länge som möjligt.

Skydda dina ögon

Använd skyddande glasögon när du sportar eller arbetar om det behövs för dina arbetsuppgifter.

Använd solglasögon

Välj glas som blockerar 100% av både UVA- och UVB-strålning. Det finns också särskilda filtersolglasögon som skär bort det ljus som upplevs starkt och obehagligt snarare än att dämpa allt ljus. Sådana glasögon skyddar lika bra men är inte lika mörka.

Ät rätt
Det finns flera sorters mat som är bra för dina ögon. Ät gärna frukt och grönsaker, särskilt morötter och mörka bladgrönsaker som spenat och grönkål, samt fisk med höga halter av omega-3, som till exempel lax eller tonfisk.

Sluta röka
Forskning visar att rökning medför ökad risk för åldersrelaterad makuladegeneration (gula fläcken), grå starr och skador på synnerven.

Låt ögonen vila
Glöm inte titta upp ibland om du sitter mycket framför datorn. Vila ögonen på något föremål längre bort en stund och glöm inte bort att blinka.

Rengör dina händer och dina kontaktlinser ordentligt
Kontaktlinser som inte rengörs ordentligt kan orsaka irritation, infektioner och andra ögonrelaterade problem. Rengöring av kontaktlinserna är viktigt för att bibehålla en god ögonhälsa.

Var medveten om din familjs ögonhälsohistoria
Har någon i släkten en ögonsjukdom? Vissa ögonsjukdomar är ärftliga, vilket kan vara bra att känna till både för dig och din optiker.

Gör en ögonhälsoundersökning
Vanliga synfel är i regel lätt avhjälpta och det finns många som skulle se bättre med glasögon och kontaktlinser, men det finns också vanliga ögonsjukdomar som är bra att upptäcka tidigt. Undersök ögonen regelbundet för att upptäcka både eventuella synfel och ögonsjukdomar.

Mer om ögonhälsa, synfel och ögonsjukdomar

Har du bekymmer med din syn eller dina ögon? Här på specialistoptikerna.se kan du läsa mer om problem som kan drabba dina ögon och hur dessa kan avhjälpas eller underlättas.