Akromatopsi

Akromatopsi är en sällsynt ärftlig sjukdom som påverkar synen och orsakar fullständig eller nästan fullständig brist på färgseende, vilket innebär att personer med sjukdomen ser världen i svartvitt eller nyanser av grått.

Vad är akromatopsi?

Akromatopsi beror på en genetisk mutation som påverkar de speciella celler i ögonen som är ansvariga för att uppfatta färger. Färgblindhet påverkar vanligtvis män mer än kvinnor och ärftas vanligtvis från en personens föräldrar. 

Personer med akromatopsi kan också uppleva andra synrelaterade problem, såsom nedsatt synskärpa, ljuskänslighet, begränsat synfält och svårigheter med att urskilja detaljer i starkt ljus. 

Det finns ingen botemedel för akromatopsi, men vissa behandlingar som glasögon med speciella filter och kontaktlinser kan hjälpa till att förbättra synen och livskvaliteten för personer med sjukdomen.

4 tecken på att du har akromatopsi

1

Bristande eller fullständig frånvaro av färgseende

Personer med akromatopsi kan inte uppfatta färger på samma sätt som personer utan sjukdomen. De ser världen i svartvitt eller nyanser av grått.

2

Ljuskänslighet

Personer med akromatopsi kan ha svårt att tåla starkt ljus, och kan uppleva smärta eller obehag vid exponering för ljusa miljöer.

3

Nedsatt synskärpa

Personer med akromatopsi kan ha nedsatt synskärpa, särskilt vid dåliga ljusförhållanden eller när de försöker urskilja detaljer i en miljö med många kontraster.

4

Synproblem i starkt ljus

Personer med akromatopsi kan ha svårt att se i starkt ljus, till exempel vid starkt solljus.

Optik vid akromatopsi

Filterglasögon

Många med akromatopsi är ljuskänsliga och kan uppleva en förbättring av sin situation när de använder filterglasögon som skär bort en del av ljuset.

Färgade kontaktlinser

Akromatopsi kan orsaka stor ljuskänslighet. Vissa mår bra av att skära bort delar av ljusspektret med filterlinser.

Specialistoptiker

Diskutera gärna dina synproblem med en specialistoptiker. De kan lotsa dig rätt när det gäller optik som kan underlätta din vardag.