Warning: Undefined array key "options" in /home/dmjzwefi/specialistoptikerna.se/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/theme-builder/widgets/site-logo.php on line 192

Deprecated: Automatic conversion of false to array is deprecated in /home/dmjzwefi/specialistoptikerna.se/wp-content/plugins/ele-custom-skin/includes/enqueue-styles.php on line 22
Grön starr - Specialistoptikerna

Grön starr (glaukom)

Glaukom, även känt som grön starr, är en ögonsjukdom som påverkar synnerven och kan orsaka permanent synförlust om den inte behandlas i tid. Sjukdomen kan förekomma i alla åldrar, men är vanligare hos äldre personer.

Vad är grön starr?

En person med glaukom kan uppleva synfältsbortfall, suddigt synfält, nedsatt synskärpa och ökad känslighet för ljus. Symtomen kan vara svåra att märka i början, men kan bli alltmer allvarliga med tiden.

Glaukom orsakas vanligtvis av högt tryck i ögat, vilket kan skada synnerven. Sjukdomen kan också orsakas av en blockering i ögats dräneringssystem eller en underliggande sjukdom som påverkar ögonhälsan.

Behandling av glaukom innebär vanligtvis att sänka trycket i ögat med hjälp av medicinering, laserbehandling eller operation. Det är viktigt att behandla glaukom i tid.

Förebyggande åtgärder mot glaukom inkluderar regelbundna ögonkontroller, undvikande av rökning och regelbunden motion. 

4 tecken på att du har grön starr

1

Synfältsbortfall

Glaukom kan orsaka gradvis synfältsbortfall, vilket innebär att det blir svårt att se saker vid sidorna. Detta kan leda till tunnelseende där synfältet blir smalare och smalare.

2

Ökat ögontryck

Ökat tryck i ögat är en av de viktigaste riskfaktorerna för glaukom. Om du har högt ögontryck kan det indikera att du har glaukom.

3

Optisk nervskada

Glaukom kan skada synnerven som förbinder ögat med hjärnan. Om din ögonläkare upptäcker skador på synnerven kan det vara ett tecken på glaukom.

4

Minskad synskärpa

Glaukom kan också orsaka minskad synskärpa, särskilt när sjukdomen har utvecklats till en senare fas. Om du märker att din syn försämras, särskilt om det sker plötsligt eller på ett öga, bör du konsultera en ögonläkare så snart som möjligt.

Underlätta vardagen

Filterglasögon

Många med grön starr upplever en förbättring av synsituationen när de använder kontrasthöjande filterglasögon. 

Färgade kontaktlinser

Det finns även kontaktlinser med kontrasthöjande filter som kan skydda ljuskänsliga ögon.

Specialistoptiker

Din optiker kan ge dig som har grön starr tips och råd om hur du kan underlätta din vardag.