Warning: Undefined array key "options" in /home/dmjzwefi/specialistoptikerna.se/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/theme-builder/widgets/site-logo.php on line 192

Deprecated: Automatic conversion of false to array is deprecated in /home/dmjzwefi/specialistoptikerna.se/wp-content/plugins/ele-custom-skin/includes/enqueue-styles.php on line 22
Gula fläcken - Specialistoptikerna

Gula fläcken (AMD)

Åldersrelaterad degeneration, också känd som AMD (Age-related Macular Degeneration), är en vanlig ögonsjukdom som påverkar många äldre människor runt om i världen. Det är den främsta orsaken till synförlust och blindhet hos personer över 50 år.

Vad är gula fläcken och AMD?

AMD påverkar gula fläcken, den del av ögats näthinna som skapar skarpa och detaljerade bilder. Sjukdomen orsakar gradvis nedbrytning av tapparna i gula fläcken, vilket resulterar i försämrad synskärpa och minskad förmåga att se små detaljer.

Det finns två huvudtyper av AMD: torr AMD och våt AMD. 

Det finns ingen botemedel mot AMD, men det finns vissa saker man kan göra för att förebygga eller sakta ner sjukdomen. En hälsosam livsstil med balanserad kost rik på antioxidanter, regelbunden motion och att undvika rökning kan hjälpa till att minska risken för AMD.

Regelbundna ögonundersökningar är också viktiga för att upptäcka AMD i tid. Ju tidigare sjukdomen upptäcks, desto bättre är chanserna att bromsa eller stoppa dess utveckling

4 tecken på att du har AMD

1

Dimmigt eller suddigt synfält

En person med AMD kan uppleva att saker ser suddiga eller dimmiga ut, speciellt i den centrala delen av synfältet. Detta kan göra det svårt att läsa eller känna igen ansikten.

2

Mörka fläckar i synfältet

 AMD kan orsaka att mörka fläckar eller skuggor uppträder i synfältet. Dessa fläckar kan blockera eller försämra synen.

3

Svårighet att läsa mindre text eller skilja mellan färger

En person med AMD kan ha svårt att läsa mindre text eller urskilja färger. Det kan också vara svårt att se kontrasterande färger, till exempel att se en vit bokstav på en svart bakgrund.

4

Förvrängd eller förvrängd syn av linjer eller former

När AMD påverkar gula fläcken, kan det orsaka förvrängd syn. Till exempel kan en rak linje se böjd eller vågig ut.

Optik vid AMD

Glasögon

Många med AMD upplever en förbättring av synsituationen när de använder kontrasthöjande filterglasögon och/eller förstorande glasögon. 

Kontaktlinser

Det finns även kontaktlinser med kontrasthöjande filter som kan skapa skarpare kontraster och skydda ljuskänsliga ögon.

Specialistoptiker

Det är viktigt att välja en pålitlig och kvalificerad optiker som kan hjälpa dig att upprätthålla en hälsosam syn och hitta rätt synhjälpmedel för dina behov.