Keratokonus

Keratokonus är en ögonsjukdom som påverkar formen på hornhinnan. Hornhinnan är den genomskinliga ytan på ögat som hjälper till att bryta ljusstrålar och skapa skarp syn. I keratokonus blir hornhinnan tunnare och konformad, vilket leder till förvrängd syn och ökad ljuskänslighet.

Vad är keratokonus?

Orsaken till keratokonus är okänd, men det antas vara kopplat till genetiska faktorer. Sjukdomen utvecklas ofta i tonåren eller i 20-årsåldern och kan fortsätta att utvecklas och påverka synen under flera år.

Behandlingen för keratokonus beror på sjukdomens svårighetsgrad. För de flesta patienter, särskilt i de tidiga stadierna, kan korrektion av synen med glasögon eller kontaktlinser vara tillräckligt. Men i mer avancerade fall kan det behövas hornhinnetransplantation eller “cross linking”, en kirurgisk teknik som kan stärka hornhinnan och förhindra att den förändras ytterligare.

Om du misstänker keratokonus är det bra att uppsöka en optiker eller ögonläkare så snart som möjligt. Ju tidigare du kan få behandling desto större möjlighet att bromsa sjukdomen.

4 tecken på keratokonus

1

Förvrängd syn

Keratokonus orsakar förändringar i formen på hornhinnan, vilket kan resultera i förvrängd syn. Raka linjer kan se skeva eller böjda ut, och objekt kan se ut som de har dubbla konturer eller skuggor.

2

Ökad ljuskänslighet

Många personer med keratokonus upplever att de blir känsligare mot ljus. De kan behöva ha på sig solglasögon oftare eller undvika starkt ljus.

3

Täta behov av nya glasögon eller kontaktlinser

Om du upplever att du behöver byta styrka på dina glasögon eller kontaktlinser ofta, kan det vara en indikation på att du har keratokonus.

4

Suddig syn

Suddig syn är ett vanligt symptom på keratokonus. Det kan vara svårt att läsa text på långt håll eller att se objekt tydligt. 

Lösningar vid keratokonus

Glasögon

Glasögon är ofta det första steget vid keratokonus och ibland används de som komplement till kontaktlinser eller efter en operation. 

Kontaktlinser

Det finns flera typer av kontaktlinser som passar personer med keratokonus. Både cornala kontaktlinser och sklerala linser kan fungera bra.

Specialistoptiker

Det är viktigt att välja en pålitlig och kvalificerad optiker som kan undersöka dina ögon och ge dig konkreta råd om vilken lösning du bör välja.