Ålderssynthet

Ålderssynthet kan vara besvärligt, men det finns många sätt att hantera det på. Genom att ta hand om ögonen och söka hjälp när det behövs, kan man fortsätta ha en god livskvalitet.

Vad är ålderssynthet?

Ålderssynthet, även kallat presbyopi, är en vanlig synnedsättning som uppstår när ögats lins blir mindre flexibel med åldern. Detta gör det svårare för ögat att fokusera på nära föremål, vilket kan orsaka besvär som huvudvärk, ögontrötthet och suddig syn.

Symptomen på ålderssynthet kan börja visa sig redan från 40 års ålder och blir vanligare ju äldre man blir. För att korrigera ålderssynthet kan man använda sig av olika hjälpmedel, som glasögon eller kontaktlinser med läsglasstyrka. Det finns också kirurgiska alternativ, som laserbehandling eller linsbyte.

Även om ålderssynthet är en naturlig del av åldrandet och inte kan förebyggas, finns det vissa åtgärder man kan vidta för att minska risken för att utveckla ålderssynthet eller förvärra symptomen. Att äta en hälsosam kost som är rik på antioxidanter kan hjälpa till att skydda ögonen från skador och inflammationer. Det är också viktigt att regelbundet genomgå synundersökningar för att upptäcka eventuella problem tidigt.

3 tecken på att du har ålderssynthet

1

Svårighet att se små detaljer

Ett av de första tecknen på ålderssynthet är att det kan bli svårt att se små detaljer, till exempel när man läser en bok eller tittar på en mobiltelefon. Man kan också uppleva att texten blir suddig eller att det krävs starkare belysning för att kunna läsa.

2

Svårighet att fokusera

Ett annat vanligt tecken på ålderssynthet är svårighet att fokusera på föremål på nära håll. Detta kan orsaka obehag när man försöker läsa eller arbeta vid datorn.

3

Ögontrötthet

Personer med ålderssynthet kan också uppleva trötthet och ömhet i ögonen, särskilt efter att ha arbetat på nära håll under en längre tid.

Lösningar för ålderssynthet

Glasögon

Progressiva glasögon gör det möjligt att se tydligt och skarpt på både nära och långt håll, vilket kan vara bra om du är ålderssynt. Även bifokala glasögon med en tydlig läsruta kan passa i vissa fall.

Kontaktlinser

Progressiva kontaktlinser är ett populärt alternativ om du är ålderssynt men inte vill bära glasögon. Börja med en noggrann undersökning hos din optiker så kan hen vägleda dig till rätt linstyp.

Synhjälpmedel

Synhjälpmedel kan hjälpa till att förbättra synen för personer med synnedsättning. De kan vara användbara vid olika avstånd såsom läsning, TV-tittande, matlagning och promenader.