Astigmatism

Astigmatism är en vanlig synförändring som uppstår när ögats hornhinna eller lins inte är perfekt rundad. Det gör att bilden som når näthinnan blir förvrängd.

Vad är astigmatism?

Astigmatism är en synnedsättning som orsakas av en ojämn form på hornhinnan eller linsen i ögat, vilket leder till att ljusstrålarna inte bryts på ett korrekt sätt. Detta resulterar i en suddig eller förvrängd syn på både långt och nära håll.

Astigmatism är dessutom nästan alltid kombinerat med antingen översynthet eller närsynthet.

Astigmatism kan korrigeras med hjälp av glasögon eller kontaktlinser som kompenserar för brytningsfelet i ögat. Kirurgi kan också vara ett alternativ för att korrigera astigmatism. 

Det är viktigt att få regelbunden ögonundersökning för att upptäcka astigmatism och andra synnedsättningar i tid.

 

3 tecken på att du har astigmatism

1

Suddig eller förvrängd syn

Astigmatism kan orsaka suddig eller förvrängd syn på både nära och långt håll. Objekt kan se suddiga eller skeva ut, vilket kan orsaka obehag och svårigheter vid aktiviteter som läsning eller bilkörning.

2

Huvudvärk och ögontrötthet

Astigmatism kan också orsaka huvudvärk och ögontrötthet. Detta beror på att ögonmusklerna försöker anstränga sig för att rätta till synfelet.

3

Svårigheter att se i svagt ljus

Personer med astigmatism kan också ha svårigheter att se i svagt ljus, eftersom astigmatism kan påverka hur mycket ljus som når näthinnan.

Lösningar vid astigmatism

Glasögon

Glasögon kan hjälpa till att korrigera synen genom att bryta ljuset så att det fokuseras korrekt på näthinnan. Har du ett brytningsfel går det ofta lätt att korrigera med glasögon.

Kontaktlinser

Att bära kontaktlinser kan vara mer bekvämt och praktiskt än att bära glasögon, särskilt vid fysiska aktiviteter. Dagens kontaktlinser är bra på att korrigera brytningsfel.

Synhjälpmedel

Synhjälpmedel kan hjälpa till att förbättra synen för personer med synnedsättning. De kan också ge stöd och självständighet i vardagliga aktiviteter såsom läsning, TV-tittande och promenader.