Warning: Undefined array key "options" in /home/dmjzwefi/specialistoptikerna.se/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/theme-builder/widgets/site-logo.php on line 192

Deprecated: Automatic conversion of false to array is deprecated in /home/dmjzwefi/specialistoptikerna.se/wp-content/plugins/ele-custom-skin/includes/enqueue-styles.php on line 22
Närsynthet - Specialistoptikerna

Närsynthet | myopi

Ser du suddigt på långt håll men bra på nära? Då är du i gott sällskap. Närsynthet är det allra vanligaste synfelet – så vanligt att det är fler som är närsynta än som har felfri syn. Närsynthet är ärftligt och korrigeras traditionellt med glasögon eller kontaktlinser.

Vad är närsynthet?

Myopi, eller närsynthet, innebär att man har svårt att se på avstånd. Detta beror oftast på att ögat är för långt eller att hornhinnan är för kupig, vilket gör att ljusstrålarna fokuseras framför istället för på näthinnan.

Myopi kan utvecklas under barndomen eller tonåren och kan förvärras med tiden. Suddig syn på långt håll, huvudvärk och ögontrötthet är vanliga symptom.

Myopi är en ögonsjukdom som innebär att man har svårt att se på avstånd. Det beror på att ögat är för långt, vilket gör att bilden som bildas på näthinnan är otydlig. Myopi kan behandlas med glasögon eller kontaktlinser, och med kirurgi. 

4 tecken på att du är närsynt

1

Dålig syn på avstånd

Svårigheter att se på avstånd, till exempel vägskyltar i trafiken eller film på bio.

2

Bra syn på nära håll

Du har behov av att hålla föremål närmare ögat för att se dem tydligare.

3

Trötta ögon

Du blir snabbt trött i ögonen och kan få huvudvärk när du utför uppgifter som kräver fokus på avstånd.

4

Kisande

Du kisar för att se skarpare.

Mer om närsynthet

Kan närsynthet försvinna?

Närsynthet försvinner inte men det är vanligt att en pågående försämring upphör när ögat har växt klart. Det sker i 20-årsåldern. Det finns en del faktorer som kan öka risken för närsynthet. Läsning och närarbete framför en skärm, framförallt i unga år, anses kunna påverka ögats form. Otillräcklig dagsljusexponering tros också kunna vara en bidragande faktor vid närsynthet.

Behandling av närsynthet

Det enklaste sättet att korrigera närsynthet är att bära glasögon eller kontaktlinser som har rätt styrka utifrån hur närsynt du är. En optiker ser till så att du får ett recept på rätt synkorrigering. Om du har dålig syn på både långt och kort håll behöver du kontaktlinser eller glasögon som är progressiva.

Diagnos vid närsynthet

Om du upplever att du är närsynt så finns det hjälp att få och du bör ta kontakt med en optiker. Om du tror att du kan ha en ögonsjukdom eller om det gäller en första synundersökning för ett barn under sju år så är det en ögonläkare ni ska besöka.

Lösningar vid närsynthet

Glasögon

Vid närsynthet räcker i regel ett par enkelslipade glasögon som hjälper dig att se bra på avstånd. Är du lite äldre och också behöver hjälp på nära håll är det progressiva glas du ska leta efter. Det finns glas i mycket höga styrkor.

Kontaktlinser

De flesta känner till att det finns mjuka kontaktlinser för vanliga synfel, men kanske inte att det finns specialkontaktlinser för höga styrkor. Kontaktlinser finns för både stor närsynthet och ålderssynthet.

Synhjälpmedel

Ibland behövs extra hjälpmedel för att du kunna se bra på avstånd. Har du en synnedsättning kan både handhållna och huvudburna kikare vara bra alternativ för att se på TV eller orientera dig utomhus. Din optiker kan ge dig råd.