Warning: Undefined array key "options" in /home/dmjzwefi/specialistoptikerna.se/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/theme-builder/widgets/site-logo.php on line 192

Deprecated: Automatic conversion of false to array is deprecated in /home/dmjzwefi/specialistoptikerna.se/wp-content/plugins/ele-custom-skin/includes/enqueue-styles.php on line 22
Översynthet - Specialistoptikerna

Översynthet

Om du ser bra på långt håll men suddigt på nära håll kan det vara tecken på översynthet eller långsynthet. Optikernas term är hyperopi. 

Vad är översynthet?

Översynthet innebär att det är svårare för ögonen att fokusera på nära håll vilket försvårar vardagliga aktiviteter som att läsa, skriva eller sitta framför datorn. Det kan leda till att du blir trött i ögonen eller får huvudvärk.

Dina ögon skickar bilden av vad du ser till hjärnan via näthinnan som sitter längst bak i ögat. Översynthet uppstår när ögat är för kort eller hornhinnan är för platt. Då hamnar bilden bakom näthinnan istället för rakt på.

Översynthet kan vara ärftligt, men för många barn som får det från sina föräldrar växer det bort. 

3 fakta om översynthet

1

Osynliga tecken på översynthet

Vissa märker inte att de har ett synproblem, men känner att ögonen blir trötta eller ömma vid läsning eller skrivning. Det beror på att ögats lins till viss del kan kompensera för brytningsfelet, särskilt hos barn eller personer som endast är svagt översynta.

2

Översynthet och ålderssynthet är inte samma sak

Kring 40-årsåldern börjar ögats lins bli stelare och förmågan att anpassa sig till olika avstånd avtar. Detta kallas ålderssynthet eller presbyopi. Symptomen är snarlika men översynthet och ålderssynthet är två olika diagnoser som korrigeras med olika typer av glasögon eller kontaktlinser. Översynthet kan inte enbart kompenseras med vanliga läsglasögon.

3

Synfelet kompenseras med glasögon eller kontaktlinser

Glasögon och kontaktlinser är ett bra alternativ för översynta. Glas för den som är översynt kallas plusglas och är tjockare i mitten än i kanterna. Vill man hellre ha kontaktlinser finns det också linser med plusstyrka för korrigering av översynthet.

 

Lösningar för översynthet

Glasögon

Är du översynt kan ditt synfel kompenseras med plusglas i dina glasögon. Börja med en grundlig synundersökning.

Kontaktlinser

Kontaktlinser fungerar både vid närsynthet och översynthet. Vid översynthet är det pluslinser du behöver.

System

Har du ett stort synfel och behöver hjälp att läsa och arbeta på nära håll finns särskilda system – glasögon med mycket hög styrka.