Warning: Undefined array key "options" in /home/dmjzwefi/specialistoptikerna.se/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/theme-builder/widgets/site-logo.php on line 192

Deprecated: Automatic conversion of false to array is deprecated in /home/dmjzwefi/specialistoptikerna.se/wp-content/plugins/ele-custom-skin/includes/enqueue-styles.php on line 22
Möt Johan Sundberg - professionell vandringsguide - Specialistoptikerna

Möt Johan Sundberg – professionell vandringsguide

“Solglasögonen är en av de viktigaste delarna i min utrustning””

I sitt jobb som vandringsguide utsätts Johan Sundberg under långa perioder för extremt starkt solljus. Turerna går på hög höjd i Alperna, i Atlasbergen, vid Medelhavet eller i Jordaniens öken. Efter 22 år som professionell guide vet han hur viktigt det är att skydda ögonen.

– Billiga bensinmacksglasögon kan faktiskt skada mer än de gör nytta. Det är två vitt skilda upplevelser att ha riktigt bra solglasögon. Det är en minst lika viktig detalj som kängorna!
Det är annorlunda ljusförhållanden i Alperna, uppe på 3000 meters höjd, än i svenska fjällen. På grund av den omfattande exponeringen av UV-ljus och blått ljus, använder Johan helst filter ML450 i kombination med Pol 3 – ett kraftfullt blåljusfilter och mörkast möjliga polarisation. – Efter 10 timmar på hög höjd, bland is, sol och snö kunde jag förr få spänningshuvudvärk, även om jag använde solglasögon med skyddsklass 4. Med mina Multilens glasögon känner jag mig helt avslappnad och behöver inte kisa.

Filtersolglasögonen blev en helt ny upplevelse för Johan, som redan vid första tillfället han provade märkte stor skillnad. – Linserna är absolut de bästa jag haft. Först kändes de lite ljusa, men jag upplevde hur ansiktet slappnade av, så de gjorde uppenbarligen något som jag tidigare saknat. Johan har tidigare använt solglasögon efter devisen ’ju mörkare glas desto bättre’. –Det var nästan som svetsglasögon. Med filtersolglasögonen är det annorlunda. Trots att de skyddar så bra är de aldrig för mörka. Jag kan ha dem hela tiden – vid växlande molnighet, vid bilkörning och även vid skidåkning.

Johan uppskattar också filterlinsens kontrasthöjande egenskaper. –När man rör sig i högalpinterräng med moränsten är det viktigt att se omgivningen bra, också när det är disigt eller molnigt, förklarar Johan. Filterglasögonen lyfter konturseendet enormt – inte minst i grov blockterräng där det verkligen gäller att ha koll på var man sätter fötterna.

Relaterade inlägg