Keratokonus – se bättre med kontaktlinser

”Kan konturerna bli för tydliga?”

”Jag fick hjälp att prova stabila kontaktlinser på S:t Eriks Ögonsjukhus efter mina operationer 2010. Då gav jag upp tämligen omgående eftersom det kändes som att jag hade grus i ögonen, och på den tiden såg jag mer än tillräckligt med glasögon. Jag kunde bara ha linserna inne i ett par minuter och i det läget tyckte jag inte att det var värt att fortsätta ’träna ögonen’.

För ett år sedan provade jag sklerala linser men lyckades inte få det att fungera med det valda varumärket. Jag fick in linserna, men när jag skulle ta ut dem blev det en slags sugproppseffekt. Det kändes som att hela ögat följde med och det orsakade oerhörda smärtor. Men därefter fick jag möjlighet att använda OneFit och nu fungerar allt helt perfekt. Jag kan ha dem i ögonen i 14-16 timmar utan problem – och jag får både i och ur dem utan problem.

Jag har klarat mig bra i vardagen utan korrektion och med glasögon har jag kommit upp i 0.5-0.6 i visus beroende på dagsform. Med linser kommer jag upp i minst 0.9. Så här i efterhand har jag insett hur dåligt jag ser utan korrektion och hur mycket detaljer jag kan se nu. Jag frågade till och med min optiker om konturer kan bli för tydliga… Jag känner igen folk på längre håll och tycker faktiskt att livet har blivit mycket rikare.”

David Lingmark, 31 år

Drabbades av synproblem under gymnasietiden och fick diagnosen keratokonus. Davids lillebror, morbror och kusin har samma tillstånd. Är opererad med cross-linking på höger
öga och Intacs på vänster men använder också glasögon och kontaktlinser.

Relaterade inlägg

Sklerala linser räddade idrottskarriären

"Nu ser Gabby Chaves till och med bättre än 1.0 på båda ögonen och har en obegränsad IndyCar-licens igen."